Algemene Informatie


ROLSTOELHOCKEY

Rolstoelhockey is een wedstrijd- en recreatiesport, die beoefend wordt door spelers in een rolstoel. Rolstoelhockey kan gespeeld worden in elektrische rolstoelen (E-hockey) en in handbewogen rolstoelen (H-hockey). Het spel wordt gespeeld met een lichte stick en een lichte plastic gatenbal met een diameter van 7 cm. Als voor E-hockeyers de handfunctie te gering is, kan het spel gespeeld worden met een aan de rolstoel gemonteerde stick, de T-stick. Bij E-hockey verdedigt de keeper het doel met een T-stick. Veldspelers hebben een hand- of T-stick. Rolstoelhockey wordt gespeeld in een sporthal, omdat de vloer daar strak en glad is. Het veld wordt afgezet met houten balken. De speciaal voor rolstoelhockey ontwikkelde doelen zijn 220 cm. breed. In het veld zijn twee scheidsrechters, die toezien op een regelmatig spelverloop. De E- en H-hockeyspelregels zijn vastgelegd in een reglement. Er zijn enkele verschillen tussen E- en H-hockeyspelregels. Bij het E-hockey mag de bal niet hoger dan 20 cm. gespeeld worden. Bij H-hockey mag de bal onbeperkt hoog gespeeld worden. De doelen bij het H-hockey zijn daarom 40 cm. hoog, terwijl een doel bij E-hockey 20 cm. hoog is. Bij H-hockey is het spel sneller dan bij E-hockey. In beide gevallen echter kan, als de teams goed getraind zijn, het spel zich ontwikkelen tot een boeiende speel- en kijksport.


Omstreeks 25 jaar geleden kwam rolstoelhockey vanuit de mytylscholen tot ontwikkeling. Binnen enkele jaren werden de eerste stappen gezet naar landelijke wedstrijden. Op dit moment zijn er 3 soorten teams: de Super-League teams, de Hoofdklasse teams en de teams die op regionaal niveau competitie spelen. Bij de Super-League en Hoofdklasse speel je door heel Nederland en bestaat een team uit 5 spelers. De Hoofdklasse en Super-League hebben 6 competitiedagen verspreid over het jaar. Aan het einde van de zesde competitiedag wordt de stand opgemaakt. Die als eerste eindigt, is Nederlands kampioen in de Super-League of Hoofdklasse.


Voor het rolstoelhockey op regionaal niveau is het land onderverdeeld in vier regio's: Oost, West, Zuid en Midden. Iedere regio heeft een eigen regiocompetitie en eigen regiobestuur. Een van de regiobestuursleden is lid van de Landelijke Werkgroep Rolstoelhockey, zodat er goed contact blijft bestaan tussen de regio's en de Landelijke Werkgroep Rolstoelhockey. In de vier regio's worden elk seizoen regio competitie wedstrijden gespeeld in verschillende klassen t.w. eerste en tweede E-hockey en eerste en tweede klasse H-hockey. De eerste van elke klasse mag zich regiokampioen noemen en plaatst zich samen met de nummer twee voor de Nationale Kampioenschappen. Tijdens deze Nationale Kampioenschappen, die aan het eind van elk seizoen plaatsvinden, spelen de twee beste teams van elke regio een halve competitie. De winnaars van de Nationale Kampioenschappen mogen zich voor een jaar Nationaal Kampioen eerste of tweede klasse E-hockey of eerste of tweede klasse H-hockey noemen.


Naast de competitiedagen worden er jaarlijks terugkerende toernooien georganiseerd. Zo is er eind september het Wim Hulman Memorial Tournament in Arnhem en in het voorjaar het Bekertoernooi in Amsterdam. Verder zijn er af en toe nog internationale toernooien.


In Nederland zijn op dit moment ongeveer 550 rolstoelhockeyers.